Skole i egense siden 1827
Egense forsamlingshus er bygget i 1827 og blev benyttet til skole i mange år, men i begyndelsen af 1900-tallet blev der bygget en traditionel rød landsbyskole. Her var plads til stor klasse og lille klasse.
skolen nedrives i 1960-61 p.g.a. hals/egense færgen
I 1960-61 skulle der etableres ny vej til Hals-Egense færgen og skolen lå i vejen for den nye vej. Det daværende sogneråd i Mou kommune besluttede derfor, at Egense skole skulle nedlægges og skolen nedrives. Men da næsten 100 % af Egenses borgere var imod, kunne man ikke udføre dette i den indeværende valgperiode. Man måtte vente til nyvalg til sognerådet, så kunne det efter loven lade sig gøre.
midlertidig skole i smedjen
Da skolen ikke kunne nedlægges, erhvervede kommunen smedens ejendom på Kystvej 52 og ombyggede den til midlertidig skole. Den skulle kun bestå til valget i 1963.
Egenses beboere etablerer en friskole 1. nov. 1963
Da valget i 1963 var overstået, var der stadig flertal i sognerådet for at nedlægge Egense skole, men en kreds af borgere i Egense, bl.a. Laust Nørgaard Bentsen, Erik Kristensen og Bente Flou, var klar over, at byen var ved at miste sin skole og dermed et samlingspunkt. De var aktive i oprettelsen af friskolen.
Friskolen forbliver i smedjen
Friskolen fik lov til at fortsætte med at anvende bygningerne på Kystvej 52, hvor den stadig er. Eftersom skolen er placeret i bygninger, der tidligere har været ejet af byens smed, er flere af vores undervisningslokaler navngivet efter begreber, der hører sig til i smedens verden. Eksempler er "Essen", "Ambolten" og "Smedjen".
dedikerede kræfter driver skolen
Da Egense Friskole blev etableret i 1963, blev der ansat to lærere, Knud Fogt og Benny Sørensen. Fogt blev skoleleder og var det indtil nov. 1965, hvor han fik andet job som højskoleforstander.
Friskolen har haft svingende elevtal i takt med antallet af byens børn.
I 63 var der ca 30 elever og i 87 var der 28.